Özel öğrenciye burs yok!

Özel eğitim kurumları başarılı sporcu ve sanatçılara burs veriyor mu?

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Özel Eğitim ve Öğretim Kurumları arasında bir protokol imzalanmış ve bu işin önü açılmıştı.

Yani sporcu öğrenciler ilk ve ortaokul düzeyinden başlamak üzere spor bursu alabilmesinin önünde hiçbir engel yok…

Engel yok ama eğitim kurumu olmanın dışında ticari kaygı yaşayan özel eğitim kurumları (Özel Okullar) bu bursu vermekte çekinceli davranıyor…

Mevzuata göre özel okullar öğrencilerinin yüzde 3’ü kadarına burs verebiliyor. Yani bir okulun bin öğrencisi varsa bunun 30’una burs verebilir…

Bugün bin öğrencili okullar ‘Butik’ diyebileceğimiz küçük okullardır. Düşünün ki, 3 bin öğrenci var bir okulda ve bunun 90’ı burslu olabilir.

90 öğrenci aslında bizim sporda ve sanattaki geleceğimiz de olabilir…

****

Yazılarımda okulların ismini geçirmeyi pek sevmiyorum ama bundan sonra tek tek ifşa edeceğimi bildirmek isterim…

***

Bursa’da Final Okulları, spor bursunu kendi takımı olan Finalspor Basketbol Takımı’ndaki oyunculara vererek sağlıyor.

Bu kontenjanı orada dolduruyor. Yetmez ama doğru bir politika izlediğini söyleyebilirim. Öğrenciler hem hakkıyla güzel bir eğitim alıyor, hem de geleceğin yıldızları yetişiyor.

Fakat başka bir spor branşında veya sanatta burs sağlaması konusunda çekinceli davranıyor.

****

Her yıl pırıl pırıl çocuklarımız yetişiyor, yetenekli, güçlü, cesaretli ve bir o kadar da imkanı olmayan öğrenciler…

Sporu sadece futboldan ibaret sanan ülkemizde aslında atletizmde, okçulukta, güreşte, masa tenisinde hatta ve hatta satrançta muhteşem çocuklarımız var. Çocuklarımızın önünün açılması gerektiğini düşünenlerdenim. Ve bunu da özel okulların imkanlarıyla yapılabileceğini düşünüyorum.

****

Yüzde 100 tam bursu yanlış anlayan okullar da var.

Tam bursu sadece eğitim kısmında kullanmak isteyen okullar mesela… Yani başarılı çocuğa “gel sen beni temsil et, ben de senin eğitim masraflarını karşılayayım” diyor… Eğitimin sadece okul ücretinden ibaret olmadığını hepimiz biliyoruz.

Baştan da söyledim ya eğitim sektörü büyük bir sektör… Öğrencinin okul taksiti ayrı, servis taksiti ayrı, yemek taksiti ayrı, kitap, kırtasiye, kıyafet… Birçok masraf var…

Yani öğrenciden sadece eğitim masrafını almayacaksın ama servis için, yemek için, kırtasiye ve kıyafet için para alacaksın. Olabilir mi böyle bir şey?

Yüzde 100 burs bunları da kapsar. Ne yazık ki bunlar göz ardı ediliyor… Ki bu masraflar da okul masrafı kadar bir para tutuyor. Başarılı öğrencinin ailesi bunu ödeme konusunda yeterli parayı da kazanamıyor…

****

Hatta bir kurum var ki, bırakın mevzuata uymayı, ancak ve ancak yüzde 50 eğitim masrafını karşılarız diyor… Bakın bu konuda ciddiyim… İsimleri tek tek açıklayacağım…

****

Son Söz!

Ulusal ve uluslararası yarışmalarda dereceler alan öğrenciler halen daha devlet okullarında okuyor ve onlara teklif dahil götürmüyorsanız… Bir kez daha düşünün…


Bu yazı 24.01.2022 Tarihinde YeniDönem Gazetesi'nde yayınlanmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir küçük incir meselesi vardı!

Aday olursa Kılıçdaroğlu'nun siyasi hayatı bitebilir!

Mudanya Belediyesi'nin hiç mi suçu yok?