Mudanya Belediyesi'nin hiç mi suçu yok?
Mudanya’da bir ay içerisinde ikinci kez, sel baskını yaşandı.
Elbette, altyapının eksikliği gözler önüne bir kez daha serilirken, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, basın açıklaması yaparak, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni suçlayıcı bir tavır takındı.
CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Nisa Yılmaz Kartaltepe, birim müdürleri, meclis üyelerinin ile CHP Mudanya İlçe Başkanı Ömer Aydın ile ilçe yönetiminin de bulunduğu toplantıda konuşan Başkan Hayri Türkyılmaz, Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı ihmali ve dere yataklarındaki yapılaşmaya izin veren imar planlarının yapılması sonucu Mudanya’nın felaketi yaşadığını belirtti.
****
Dönüp baktığımızda, Mudanya’nın Halitpaşa Mahallesi ayrı bir kent gibi oldu…
Yağmur yağdığında dereler gür akar, gür akar ama suyun da önünü tıkamamak lazım. Gitmesine izin vermek lazım, gittiğinden emin olmak lazım…
Sonuçta su akar, yolunu bulur! Yolunu bulana kadar da önünde ne varsa götürür..
Evet, şimdi hep beraber oturup, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olan altyapı yetersizliğini tartışabiliriz.
Niye yapmadın diye sorabiliriz.
Peki, Mudanya Belediyesi kendi üstüne düşen sorumluluğunu yerine getirdi mi?
Mesela, dere çevresinin yapılaşmasını ön görüp, Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000 planlarına itiraz etti mi?
Mesela, 1/1000’lik planları hazırlarken oradaki yapılaşmayı engelleyecek hamlelerde bulundu mu?
****
Hadi hepsini geçtim, (Bir başka yazımının konusu olacak) Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, dere kenarındaki babadan kalma miras araziye kendisi de oy kullanarak nasıl bir imar izni verdirdi?
Ama yok!...
İğneyi de çuvaldızı da Büyükşehir Belediyesi’ne batıralım… Daha kolay!...
*****
Mudanya Belediyesi Memleket Partisi Meclis Üyesi Mehmet Er, akşam saatlerinde öyle bir iddia attı ki ortaya… Yenilir-yutulur cinsten değil.
Mehmet Er’e Mudanya Belediyesi’nin içinden aldığı bilgileri sosyal medya hesabından paylaştı.
Mehmet Er, şunları söyledi:
“Öğrendiğim bilgiler ve tarafıma yapılan ihbarlar üzerine Karanlık Dere Mevkii’ne giderek konuyla ilgili incelemelerde bulundum. Mudanya Belediyesi’nin Karanlık Dere Mevkii’nde dere yatağının hemen yanındaki arazisinde etrafa ve dere yatağına savrulmuş binlerce tonluk kaya parçaları ve toprak yığınlarından oluşan hafriyatı görüntüledim. Aldığım bilgilere göre bu hafriyat, Mudanya Belediyesi’nin Halitpaşa Mahallesi’nde yapımına başladığı kapalı pazar yeri inşaatından çıkarılan hafriyattı. Mudanya Belediyesi, bunu dere yatağının kıyısındaki yamaçta yer alan kendi arazisine mi döktü?
Şiddetli yağan yağmurla gevşeyerek dere yatağına akan bu hafriyatla Karanlık Dere’nin yatağı iyice tıkandı ve taşan sel suları, hafriyattaki kaya ve toprağı Halitpaşa Mahallesi’nin cadde ve sokaklarına taşıdı. İşte Halitpaşa’yı teslim alan bu selin, daha önce meydana gelenden daha fazla yıkıcı olmasının en büyük nedeni budur.”
Sonra da öyle sorular sordu ki… Mutlaka açıklanmaya muhtaç!..
“Dere yatağı yanındaki, belediyeye ait bu araziye hafriyatı kim döktü?”
“Mudanya Belediyesi’nin Kapalı Pazar Yeri projesinden çıkan hafriyat hangi firma tarafından taşındı, taşınan hafriyat buraya mı getirildi?”
Bu sorunun cevabını sanırım ben biliyorum, ihaleyi Sercan Şahin’in şirket Şahin Hafriyat üstlenmişti…
“Firmaya hafriyat işi için para ödenmesine rağmen, Mudanya Belediyesi’ne ait kamyonlar da hafriyat taşıdı mı?”
*****
Şimdi Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ı bu soruları cevaplamaya davet ediyorum…
****
Ek bilgi:
Hafriyatın taşındığı arazi, 2019 yılının Mayıs ayında ihaleye çıkarılmış, ihaleye de Mudanya Minibüsçüler Kooperatifi girmiş. Aslında plan, burayı minibüslerin son durağı yapmakmış… Ama sonradan güzergahı uygun olmadığı için plandan vazgeçilmiş…
01.09.2022 - Bursa Duysun
Yorumlar
Yorum Gönder