Bir küçük incir meselesi vardı!

 Kraliçe II. Elizabeth öldüğüne göre, artık ‘Kraliçe inciri’ olarak satılamayacak Bursa’nın siyah inciri…

***

Bu yıl incir üreticisi için çok kötü geçti.

Yavaş yavaş sonlara gelinen incir mevsiminin kazananı; üretici olmadı, tüketici de olmadı, aradaki tüccar da olmadı!..

Ne anladık bu işten.

Öyle bir meyveymiş ki, geçen yıl servet kazandıran incir, bu tüm paydaşlarını resmen batırdı!..

****

Bu soruna Bursa’da ilk olarak İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu dikkat çekmişti, ben de 22 Ağustos 2022 tarihinde İYİ Parti Bursa'da incir üreticisinin sesi oldu” başlığıyla okuyucularıma duyurdum.

Ardından konunun peşini bırakmadım ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a, incir üreticisi için bir programınız var mı diye sordum ve cevabını, “İncirler olana kadar yapılsaydı bari” başlığıyla tekrar gündemde tuttum.

Kısa zamanda da Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Tarım ve Peyzaj A.Ş aracılığıyla iki yıl önce olduğu gibi yeniden alımlara başlayacaklarını tüm basınla birlikte duyurduk. “Büyükşehir Belediyesi incir üreticisine can suyu verdi!” başlığıyla da bunu duyurmuştuk ve konu kapanmıştı.

****

Aslında konu kapanmamış!..

Hatta konu burada yeni açılmıştı…

Çünkü, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Tarım ve Peyzaj A.Ş. aracılığıyla piyasa fiyatının 50 kuruş, 1 lira veya 1,5 lira üstüne aldığı ihracatlık incirlerin nereye gittiğini göremedik.

Kime satılıyordu bu incirler?

Herhangi bir yurt dışı bağlantısı duymadık…

Herhangi bir satış haberi de almadık.

Peki Büyükşehir Belediyesi topladığı incirleri ne yaptı?

Aldığım duyumlara göre; (Bu duyumu ilk ağızlardan aldım) Tarım ve Peyzaj A.Ş. topladığı inciri yine Bursa’daki ihracat yapan tüccarlara satmaya çalışıyormuş.

Ne kadarını sattı, ne kadarını satamadı bilemiyoruz. Fakat, eğer duyumlar doğruysa, tüccarların üreticiye verdiği fiyatın ya altında ya da aynı fiyata sattığı düşünülüyor. (Aslında biliyorum ama…)

Şimdi eğer iddialar doğruysa, Tarım ve Peyzaj A.Ş., incir alımından zarar etmiş durumda!.. Bu zarar nasıl sübvanse edilecek?

Şeffaf belediyecilik anlayışı gereği bunların açıklanması gerekiyor.

****

Son Söz!

Büyükşehir Belediyesi incir alımıyla doğru bir iş yaparak, üreticiyi tüccarın tekelinden kurtarmıştı. Fakat, satın aldığı inciri yine aynı tüccara satıyorsa, üreticinin yine karı oluşmamış oluyor ki, fiyatların daha uzun süre düşük kalması söz konusu oluyor.

Tamam!..

Bu yıl gerçekten de incir için ilginç bir yıldı…

Siyah incir bir anda oldu. Hem de aşırı derecede bereketli bir yıldı. Üretim fazlaydı ama ihracat yolları geçen yıllara göre düşüktü. Bu nedenle fiyatlar bir anda düştü ve bir anda kota uygulanmaya başladı.

Artık incir üreticisi için son günler. Ve şu anda 35 ila 40 lira arasında fiyatı var.

İhracaatlık incirin fiyatı yükselirken olgun incirin fiyatı hala 10 TL’de…

Bunun da nedeni olgun incirin yüzde 80’inin İstanbul’a gitmesi. İstanbullular bu yıl incire oldukça doydu. Artık talep yok…

Olgun incirde de gelecek yıl için yeni pazarlar aranması gerekiyor….


30.09.2022- Bursa Duysun

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Aday olursa Kılıçdaroğlu'nun siyasi hayatı bitebilir!

Mudanya Belediyesi'nin hiç mi suçu yok?