Öğrencinin barınma sorunu böyle giderilebilir!
Üniversite tercihleri açıklandı…
Şimdi öğrencileri yine aldı bir telaş!..
Geçen yıl bir önceki yılın acısını çıkarmak isteyen ev sahipleri, ellerini ovuşturarak bekliyor, yeni gelecek kuzular… Şey pardon! Öğrencileri diyecektim…
Enflasyon, fırsatçılık… Adına ne derseniz deyin, aileye verilen ev kirası ücreti ile öğrenciye verilen kirası ücreti arasında dağlar kadar fark var… Bir nevi öğrencilere ‘Suriyeli’ muamelesi yapıldığı için, nasıl olsa her birinin ailesi para gönderir deyip, 3 bin liralık evi, 5 bin liraya kiralayan ev sahiplerini buradan saygıyla anıyorum.
Geçen yıl bariz bir şekilde ortaya çıkan yurt problemi, bu yıl da devam edecek.
Bursa’da ise belediyeler yine geçici çözüm oluşturmak ve belediye başkanları kendi reklamlarını yapmak için öğrencilere kalacak yer ayarlayacaklar.
Ama hepimiz biliyoruz ki, asıl sıkıntı devletin öğrenci sayısı kadar yurt yapmıyor olması.
Geçen yıl 60 bin öğrencisi olan Uludağ Üniversitesi’nin sadece 10 bin öğrencisinin yararlanabileceği yurdu olduğunu gözler önüne sermiştik.
Gençlik ve Spor Bakanlığı da kendini şöyle avutuyor: “Cumhuriyet tarihinin en fazla yurdunu yaptık”
Evet yaptınız ama, Cumhuriyet tarihinin aynı anda en fazla öğrencisine de sahipsiniz şu an!..
****
Neyse yine geçici çözümleri belediyeler üretsin de ben geçen gün Facebook’ta dolaşırken bu soruna çözüm olacak çok güzel bir öneri gördüm!..
İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel, önce “Yenişehir’de Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı mevcut Kredi ve Yurtlar Kurumunda ki yatak kapasitesinin oldukça yetersiz olduğunu biliyoruz. Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu’nda geçtiğimiz yıldan bu yıla 1.030 öğrenci eğitimine devam ediyor. Buna ilave olarak bu eğitim-öğretim yılında Yenişehir’i kazanan 450 yeni öğrencinin kayıt yaptırması ile öğrenci sayısı 1.480’e ulaşacak. İlçemizde ise KYK’nın sadece 144 yatak kapasiteli bir kız öğrenci yurdu bulunuyor. 73 yatağın geçen seneden devam eden öğrenciler tarafından kullanılacağını öğrendiğimiz yurtta, bu sene kayıt olanlardan sadece 71 kız öğrencinin alınacağını öğrenmemiz, durumun vahametini açıkça ortaya koyuyor. Ayrıca ilçemizde 60’ı erkek, 70’i kız olmak üzere toplamda 130 yatak kapasiteli tek bir özel yurdun olması öğrencilerimizi ev kiralamaya mecbur bırakıyor” diyerek bir tespitte bulunmuş.
Sonrasında ise şöyle bir önerisi var.
“İlçemizde boş olarak duran ve kullanılmayan kamu lojman ve binalarının üniversite öğrencilerimizin barınma ihtiyacı için dönüşümlerinin bir an önce yapılarak, 2022-2023 eğitim-öğretim yılına yetiştirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda Hava Meydan Lojmanlarında kullanılmayan binaların, İlçe Jandarma Komutanlığı bünyesinde geçtiğimiz yıllarda tadilatı tamamlanan ve boşta duran lojman binasının, Belediyemiz bünyesine geçen İznik yolunda ki pancar işletme şefliğinin içerisinde kullanılmayan lojman binalarının ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait ihtiyacı giderebilecek durumda ki yapıların, tespit edilerek bir an önce öğrencilerimizin barınma ihtiyacı için hizmete alınmasının gerekliliğini ilçe yöneticilerine teklif ediyoruz.”
Vallahi ne yalan söyleyeyim bir siyasiden içi dolu bir teklif…
Gerçekten boş binalar bize ne kazandırır ki?
Ücretsiz olarak değil belki ama piyasanın altındaki fiyatlarla buralara öğrenciler yerleşebilir.
O kadar lojman da sadece dört tarafı duvarla çevrili beton yığını olmaktan çıkar.
Hem de kalıcı bir çözüm oluşturmuş olursunuz…
Yenişehir en fazla 1500 öğrenciye bakamayacak durumda olmamalı…
Hem belki de bu şekilde üniversite büyür, yeni bölümler açılır.
İlçe bir kez daha canlanır…
Biliyorsunuz, öğrencinin olduğu yerde önce hizmet, sonra ticaret olur!..
Öğrenci bulunduğu ilçeye karşılıksız veren tek kitledir.
Bence düşünülmesi gereken bir teklif!..
Ayrıca sadece Yenişehir’de değil, diğer ilçe ve illerde de bu yapılabilir.
****
Son Not!
Gerçekten sorunu gidermek isteyenler, teklifin kimden geldiğine değil, ne kadar uygulanabilir olduğuna bakar…
25.08.2022 - Bursa Duysun
Yorumlar
Yorum Gönder