Keles’teki hizmetler kimin için?

Keles’i hem Bursa’ya hem de Kütahya’ya yaptığı çalışmalarla Karayolları Genel Müdürlüğü bağlıyor.

Bu kapsamda, Bursa-Keles karayolunun genişliğini 9 metreden 12 metreye çıkaran  çalışmalar devam ediyor. Keles-Tavşanlı arasındaki 45 kilometrelik yolun 14 kilometresi sıcak asfalt yapılacak.

Keles’in tarımına ise Devlet Su İşleri cansuyu veriyor.

Keles Göleti sulama boru hattında 6 kilometrelik kısmı açılacak. Dağdibi’nde 6 mahalle sulamadan faydalanabiliyor. Kocayayla Göleti sulama sistemleri tamamlanmak üzere.

Keles’in içme suyu artıma tesisini, Katı Atık Aktarma İstasyonunu, Kocayayla Bungalov Evleri, kırsal mahalle yollarının hepsi, mahalle binaları… Hepsi, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirildi. Atık Su Arıtma Tesisi’nin de ihalesi gerçekleştirilecek. (Ufacık bir araya gireyim… İhale Bedeli 21 milyon lira)

****

Peki Keles Belediyesi ne yapıyor?

Rutin belediyecilik işlemlerinin yanı sıra, Kırsal Turizme dair çalışmalar, Keles’in merkezideki kültür evleri, kooperatifçiliğe destek…

Başka ne yapabilir ki…

Keles Belediyesi’nin yıllık bütçesi sadece 12 Milyon lira…

Evet sadece o kadar!...

****

Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, Merinos Gölpark Tesisleri’nde Bursa basını ile bir araya geldiği toplantıda anlattı bize bunları…



Tabi daha birçok şey anlattı fakat o haberleri zaten sevgili genç meslektaşlarımın haberlerinden okumuşsunuzdur diye düşünüyorum.

Belediyenin bütçesi o kadar düşük ki… Gerçekten o parayla ne yapılır diye düşündüm. Bugün bile sadece bir bina yapmaya kalksanız maliyetler almış başını gitmiş…. Bu bütçeyle gerçekten zor!...

Ama Keles, doğru olanı yapmış…

Bütçesinin dışına hiç çıkmamış. Yollar karayollarına, sulama DSİ’ye verilmiş. Geri kalan tüm hizmetler Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış… Hem bütçe zorlanmamış hem de ilçeye hizmet gelmiş.

Evet gelmiş ama neden?

Dağ ilçelerinin en büyük probleminin göç olduğunu hepimiz biliyoruz.

Açıkçası Başkan Keskin’in bize yaptığı 37 dakikalık sunumun sonunda merak ettiğim bu soruyu sorma fırsatı yakaladım…



Bu projelerin hepsi Kelesliler için yapılıyor diye düşünüyorum. Fakat göreve geldiğinizden bugüne 3 yıl geçti. İlçenizdeki nüfusun azalmasını engelleyebildiniz mi?

Sorum açık ve net bence…

Başkan Keskin sorumu şöyle cevapladı: “Kırsaldan kente göç, tüm kırsal bölgelerin sorunu. Türkiye’nin her yerinde bu problemle karşılaşabilirsiniz. Bu göçü önlemek çok zor… Şu anda Keles nüfusunda kayıtlı 100 bin kişi var. Bu 100 bin kişi Keles’te olsa herkese bir saksı kadar toprak düşer. Bu nedenle biz farklı bir yol izliyoruz. İnsanlar mutlu oldukları yerde yaşasınlar fakat, köylerine de sırtlarını çevirmesinler istiyoruz. Hizmetlerimiz hem Keles’te kalanların rahatını ve refahını artırsın hem de şehir merkezinde yaşayan Keleslilerin geliş-gidişlerini kolaylaştırsın diye. Mesela şu anda yaz nüfusumuz kış nüfusunun 10 katı kadar. Vatandaşlarımız, şehir merkezinde yaşayabilir, hafta sonlarında ise köylerine gelip tarım yapabilir. Böyle bir imkanımız var. Aslında asıl hedefimiz de budur. Bir de Keleslilerin, memleketlerine göğüslerini gere gere gelmelerini sağlamaya çalışıyoruz.”

Başkan Keskin göç problemine gerçekçi bir yapıyla yaklaşmış gerçekten. Hayaller satmıyor…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir küçük incir meselesi vardı!

Aday olursa Kılıçdaroğlu'nun siyasi hayatı bitebilir!

Mudanya Belediyesi'nin hiç mi suçu yok?