İYİ Parti Bursa'da incir üreticisinin sesi oldu

 Bursalı çiftçinin en çok kazandığı ürünlerden biridir incir.

İncir öyle bir meyve ki… Avrupa’nın her bölgesine Bursa’dan gidiyor. Hatta kraliyet sofrasına bile girmiş.

‘Bursa’nın Siyahı’ olarak da adlandırılan incir bu yıl çürümeye bırakıldı…

***

İncir bereketli bir meyvedir. Mevsimi boyunca gün aşırı toplanır. Yani bugün gider toplarsınız, bir gün beklersiniz, ertesi gün yine toplarsınız… 3 gün toplamazsanız, dalından düşmeye başlar. Bu kadar hızlı olgunlaşır.

Tabi ki, üretici de incir mevsimini iple çeker. Çünkü gerçekten para kazanacaktır…

İşte bu yıl para kazanma konusunda sıkıntı çekiyor incir üreticisi…

***

İYİ Parti Mudanya İlçe Başkanı Hüseyin Hatipoğlu ve ilçe yönetimi 28 Temmuz 2022 tarihinde en fazla incir üretilen mahallelerden biri olan Akköy’de bir toplantı düzenlemiş ve incir fiyatlarındaki beklentiyi açıklamıştı. Geçen yıl ortalama 17-18 lira fiyat aralığında olan siyah incirin bu yıl afaki şekilde artan üretim girdi maliyetleri de göz önüne alındığında fiyatın ortalama en az 25 lira ile 30 lira olması gerektiğini söylemişlerdi…



Peki ne oldu?

Geçen hafta pazartesi günü resmi olarak ilk incir alımları başladı.

Başlangıç fiyatı 25 liraydı…

Mudanya’nın Akköy Mahallesi’nde tüccara 25 liradan satılan siyah inci, İstanbul Kadıköy’de kilosu 80 liradan tüketiciye satıldı… Bursa çarşısında ise 60 lira ile 70  lira arasında değişiyordu kilogram fiyatı.

Henüz bir hafta olmasına rağmen incir fiyatları adeta yerin dibine çakıldı…

Geçen yıl 17-18 lira olan incir alım fiyatı bu yıl 15 liraya kadar düştü!..

Ve bu 15 lira ihracat fiyatı!..

Yani iç piyasaya girildiğinde fiyat 9 liraya kadar düşüyor.

 ****

Bu yıl bir de tüccar incir alınımına kota getirdi.

Üreticiye diyor ki, “Bana 200 kilodan fazla getirme.” Bir diğerine ise 500 kilo kotası koyuyor… Üreticinin o zamana kadar getirdiği ürünün ortalamasını alıyor ve ona göre bir kota belirliyor. Fakat üreticinin zararı bu kota sayesinde daha da katlanıyor.

Ufak bir anekdot bilgi vereyim…

İncir toplama yevmiyesi 350 liradan başlıyor. (İncir toplamak kolay değildir.)

Bir üretici sadece işçisinin yevmiyesini vermek için bile 22 kilo incir toplamak zorunda. Bunun yemeği ve taşıma ücreti yok!..

****

Akköy’de konuştuğum bir üretici diyor ki, “Bundan 20 yıl önce incirden kazandığımız parayla, traktörümüzü yenilerdik… Sadece incirden kazandığımız parayla bir yıl geçinebilirdik, ama şimdi sadece borçlarımızı ödeyebiliyorsak kendimizi karlı sayıyoruz. Fakat bu yıl görünen o ki, onu da ödeyemeyeceğiz…”

Bir başka üretici de, “Sabah saat 6’da incir toplamaya gittim… Önce tüccarı aradım, ne kadar getirebilirim bugün diye sordum. 20 kasayı geçirme diye cevap verdi. 20 kasa tüccara incir verdim, Normalde incir fiyatları tahtaya yazılır. Bu yıl öyle bir şey yok!.. Ben incirimi ne kadara sattığımı bile bilmiyorum. Sattığım için şükretmem gerekiyor.”

İncir alım yerinde karşılaştığım bir üretici de… “İncirimi toplamak zorundayım, küçük büyük bakamam… Bakın bu incirler küçük, reçel yapmak için alınıyor. Fiyatı ne kadar biliyor musunuz? Sadece 3 lira. Ben kilosu 3 liraya incir satıyorum, köy kahvehanesinde 2,5 liraya çay içiyorum, Mudanya merkezde çay içmek için ise 3 kilo incir satmam yetmiyor!”

****

İşte üreticinin hali bu…

İYİ Parti Mudanya İlçe Başkanı Hüseyin Hatipoğlu Çepnili, İlçe Gençlik Kolları Başkanı Murat Turan ise Kaymakobalı  Mudanyalı üreticiyi en iyi anlayan onlar!..

28 Temmuz’dan sonra biz görevimizi yaptık diyerek kenara çekilmediler. Peşinde düştüler…

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ve İl Teşkilatı Akköy’e giderek burada üreticinin yanında olduğunu bir kez daha gösterdi.

İYİ Parti’nin basın açıklamasına incir üreticisi olan 12 kırsal mahalle muhtarı ve mahalle sakinleri ile incir üreticileri katıldı. İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu’nun yanında durdu. Fakat Akköy Mahalle Muhtarı İYİ Parti teşkilatının köyüne gelmesinden de burada üreticinin yanında olmasından da pek memnun değildi… Sadece köyüne gelen misafirlere ev sahibi edasında hoş geldiniz dedi, 2 dakika masada oturdu, açıklama yapılmadan önce bölgeden ayrıldı…

Üreticinin sesi olmak isteyen, herkesin ortak sorunu olan bir konuda muhtarın bu davranışı pek hoş olmadı!

****

İncir üreticisinin sesi olmak istediğini söyleyen  İYİ Parti Mudanya İlçe Başkanı Hüseyin Hatipoğlu, “Ürün daha tam rayına oturmadan özel şirketlerin kota koyması üreticiyi zora soktu. 25 liraya mazot alan üretici 350 lira toplama yevmiyesi veren üreticinin emekleri heba olmasın” dedi.

Asıl sorunun girdi maliyetlerinde olduğunu vurgulayan Selçuk Türkoğlu da “Gübre fiyatları yüzde 300. İlaç fiyatları yüzde 200, mazot fiyatları yüzde 300, işçilik giderleri de yüzde 125 arttı. Fakat, incir fiyatları geçen yılın bile altına düştü” dedi.

Siyah incir üreticilerine pazar yaratılamaması sonucu tüccarların insafına bırakıldığını dile getiren Türkoğlu, bu duruma asla göz yummayacaklarını da dile getirdi.

****

Son Not!..

İYİ Parti il ve ilçe teşkilatı, Akköy’den boş ayrılmadı. İncir üreticisine küçük de olsa destek olmak isteyen parti teşkilatının her biri 40 liradan bir kasa incir aldı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir küçük incir meselesi vardı!

Aday olursa Kılıçdaroğlu'nun siyasi hayatı bitebilir!

Mudanya Belediyesi'nin hiç mi suçu yok?