Rektör Kılavuz: 6-7 bin kişilik daha yurt lazım

Tüm ülkede olduğu gibi Bursa’da da 2021-2022 eğitim öğretim yılı üniversiteler açısından krizle başladı.

Bursa Uludağ Üniversitesi’nin yurtlarının yetersiz kalması, öğrencilerin kalacak yerlerinin olmaması, kira fiyatlarının bir anda artması, özel yurtlarda bile yer bulunamaması büyük bir krizdi.

Tabi belediyelerin yardımları oldu ama… Çok küçük ve cüzi miktarda öğrenciyi ilgilendiren yardımlardı. Belediyelerin ayarladığı yerlerde kalmak için bile kriterler belirlenmek zorunda kaldı.

BBÜ ve BTÜ gibi 2 büyük üniversitenin olduğu Bursa’da maalesef imkanlar yetersiz kaldı.

Biz de basın mensubu olarak bu soruna büyük önem gösterdik ve farkındalık oluşturduk.

***

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Saim Kılavuz, dün basın toplantısı düzenleyerek görevde geçirdiği 2,5 yılı değerlendirdi.

Tabii Rektör olarak kötü bir döneme denk geldiğini söylemek gerek, özellikle pandeminin etkisiyle rutin olarak yapılması gereken işlerde bile bazen aksaklıklar oldu. Bursa Uludağ Üniversitesi, gerek online ders açısından gerekse akademik başarı açısından başarılı işlere imza attı. Ayrıca Tıp Fakültesi’nin de Covid-19 çalışmaları takdir topladı.

***

Yine de fırsat bulmuşken Rektör Prof. Dr. A. Saim Kılavuz’a en önemli krizi sordum.

“70 bin öğrencinin öğrenim gördüğü Bursa Uludağ Üniversitesi’nde şu anda faaliyette olan ortalama 8 bin yatak kapasiteli yurt problemi var. 2 bin yataklı KYK yurdunun yapılmasıyla bu sayı ortalama 10 bine çıkacak, KYK tamamen tamamlandığında ise 12 bin yatak kapasiteli yurt olmuş olacak. Sizce bu yeterli mi?”

Rektör A. Saim Kılavuz, sanki bu sorunun geleceğini biliyor gibi hazırlıklıydı. Sorum karşısında şöyle cevap verdi:

“Evet, 70 bin öğrenci öğrenim görüyor. Ama unutmayalım ki yüzde 40’ı Bursa’da yaşıyor. Yani ailelerinin yanında kalıyor. Yüzde 40’ının zaten ihtiyacı yok. Yurt ihtiyacı her yıl ilk kez bu şehre gelenler için büyük krizdi. KYK da bu sorunu önceden fark edip kapasiteyi artırmaya yönelik çalışmaya başlamıştı. Üniversite öğrencisi özgür yapılı bir ruha sahip. Olmalı da… Ama KYK’da bazı kurallar var, son giriş saati, çıkış saati… Yurtta kalan öğrencilerin yüzde 20’si bu yüzden ilk yılın ikinci yarısında ev bulup çıkıyorlardı. Fakat bu sene farklı bir durum oluştu. Geçen yıl birinci sınıfa başlayanlar ve bu yıl başlayanlar aynı anda Bursa’ya geldi. Bu durum da tabi yurt krizine dönüşmüş oldu. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan yeni yurt binalarından 2 bin yatak kapasiteli yurt bu yıl başında öğrenci kabul etmeye başlayacak. Daha sonra 2 bin yatak kapasiteli yurdun yapımına da devam edilecek. Yeterli mi? Değil!.. Benim tahminime göre 6-7 bin yataklı bir yurt daha yapılırsa Bursa Uludağ Üniversitesi’nin yurt problemi kalmayacaktır.”

Rektör Klavuz, aynı zamanda Gemlik’te de asgari 500 yatak kapasiteli bir yurt yapılacağını söyledi ve ekledi: “Yurtları zaten KYK yapıyor, biz yer temininde bulunuyoruz. Gemlik’te de KYK yapılacak yer tespit edildi.”

***

Konuşmasında gayet başarılı bir grafik çizen Rektör Prof. Dr. A.Saim Kılavuz’a URAP puan ve sıralamasındaki düşüşü hatırlattım. 2017’da 532 puanla 27., 2018’de 540 puanla 28., 2019’da 548 puanla 26., 2021’de de 555 puanla 29. sırada yer aldığını ve nedenini sordum.

“2022’ye baktığınızda da 552 puan la 27. sırada yer alıyoruz” dedi. URAP sıralamasında en fazla 26. sırada olduklarını söyleyen Kılavuz, URAP’ın 5 yıllık makale yayınlarını ve atıf puanlarından değerlendirme yaptığını söyleyerek, bu çizgi bozulmazsa 2025 yılında Türkiye’de ilk 20 üniversite içerisinde yer alacaklarını anlattı.

****

A. Saim Kılavuz, toplantıda bir gerçeği de gözler önüne serdi.

Bursa Uludağ Üniversitesi’nin artık obez olduğunu ve yükünü taşımakta zorlandığını açıklayan Kılavuz, yeni bölümlerin üniversite bünyesinde açılması konusunda zorluk çekeceklerini anlattı. Bursa’da vakıf üniversiteleri kurulması halinde garantör üniversite olabileceklerini ifade eden Kılavuz, yeni fakültelerin de bu üniversitelerde açılmasını istedi. Vakıf üniversitelerinin yanında bir de devlet üniversitesi açılması gerektiğini vurgulayan Kılavuz, BUÜ’nün yükünün çok fazla olduğunu savundu.

***

Son Söz!

Her üniversite fazladan nüfus demektir aslında…

Peki Bursa, bir-iki üniversiteyi daha kaldırabilir mi?


Bu yazı 28.10.2021 Tarihinde YeniDönem Gazetesi'nde yayınlanmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir küçük incir meselesi vardı!

Aday olursa Kılıçdaroğlu'nun siyasi hayatı bitebilir!

Mudanya Belediyesi'nin hiç mi suçu yok?