BursaFotoFest kalitesini kaybediyor!


Dünyanın en önemli yarışmaları ve festivalleri arasında gösterilen Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali (BursaFotoFest) 28 Eylül’de başlıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) iş birliğiyle bu yıl 8’incisi düzenlenecek festivalin tanıtım toplantısı cuma günü (21.09.2018) yapıldı.
Tanıtım toplantısında konuşan Başkan Aktaş, BursaFotoFest’in Bursa için önemli bir tanıtım aracı olduğunu söyledi.
Kesinlikle bu konuda kendisine katılıyorum. BursaFotoFest, dünya genelinde büyük bir yarışma ve festival. 8 yıldır yapılan çalışmalar, yarışmaya katılım sayısının her sene artması, dünyaca ünlü fotoğraf sanatçılarının Bursa’ya gelmesi, özellikle hemen hemen dünyanın her yerinden BursaFotoFest’e katılım sağlanması gerçekten de festivalin önemli bir tanıtım aracı olduğunu kanıtlar nitelikte…
****
Fakat bu sene, bu güzel festival için bazı endişelerim var…
BursaFotoFest’te bu sene yapılan değişikliklerin yarardan çok kalitesine zarar vereceğine inanıyorum.
****
Öncelikle izninizle fotoğraf sanatından bahsetmek istiyorum.
Herkes şarkı söyleyebilir, birkaç müzik aleti çalabilir ama herkes müzisyen olamaz…
Herkes resim yapabilir, tüm teknikleri uygulayabilir ama ressam olamaz…
Herkes yazı yazabilir, hikaye, şiir yazabilir ama yazar, şair olamaz…
Bugün, instagram, facebook gibi sosyal medyada herkesin belki de binlerce fotoğrafı var. Ama hangisine fotoğraf sanatçısı diyebiliyoruz?
Fotoğraf, ışıkla resim çizme sanatıdır…
Bunu da herkes başaramaz. Bu yüzden bazı isimler vardır ki biz onlara fotoğraf sanatçısı deriz.
Fotoğraf, görsel bir hikâye anlattığı sürece, sanata dönüşür. Kültürel aktarımdır. Diğer sanat dallarından farklı olarak, hayatı olduğu gibi belgeler.  
****
Fotoğraf sanatı ile ilgili söylenebilecek o kadar çok şey var ki… Üstünkörü anlatabileceklerim ve temel olarak aktarabileceğim bilgi bu kadar. Şimdi BursaFotoFest’e geri dönelim.
***
 BursaFotoFest’te bu yıl önemli değişiklikler göze çarpıyor. Bunların en önemlisi ise katılım şartlarının değişmiş olması.
8. BursaFotoFest’te düzenlenecek fotoğraf yarışmasına katılmak instagrama fotoğraf yüklemek kadar kolay ve basit. Tek yapılması gereken şey, çektikleri fotoğrafı instagrama yüklemek ve fotoğrafın altına #Ritüeller2018 yazmak. Nitekim yarışmaya katılım bu kadar kolaylaşmışken, katılan ‘Fotoğrafçı’ ve ‘Fotoğraf’ sayısı da bir hali artmış durumda. Açıklanan bilgilere göre 26 ülkeden 4 bin 319 fotoğraf  yarışmaya katılma hakkı kazanmış…
Bu durum avantaj da olabilir, dezavantaj da olabilir.
Avantajlarını şu şekilde açıklayabiliriz:
** Bursa’da uluslararası fotoğraf yarışmasından ve festivalden haberdar olan sayısının artması.
**  Fotoğrafa ilgi duyan amatör fotoğrafçılar için önemli bir fırsat elde etme ve uluslararası arenada kendini ispat edebilme imkânı.
** Yarışmaya katılan özel birçok fotoğrafın ‘bedava’ izlenebilmesi, tüketilebilmesi.
Dezavantajlarına değinecek olursak (Şahsen dezavantajının yazacaklarımdan daha fazla olduğuna inanıyorum):
** Yarışmaya ve festivale katılan fotoğraf ve fotoğraf sanatçısının kalitesinin düşmesi,
** Yarışmaya ve festivale katılımın kolay olması sebebiyle uluslararası saygınlığını zamanla kaybedebilmesi.
** Yarışma süresi boyunca yüklenen fotoğrafların herkese açık olduğu nedeniyle, fotoğrafta anlatılan hikâyelerin bir birinden kopya çekmiş gibi yaratıcılıktan uzak ve diğer fotoğraflarla benzer olması.
** Çok fazla fotoğrafın yarışmaya katılımı nedeniyle değerlendirme kurulunun seçim için daha fazla zamana ve kritere ihtiyaç duyması…
****
Yani BursaFotoFest, bu yıl önemli bir dönüm noktasında. Ya bu değişiklikler dünyaca ünü fotoğraf sanatçılarının katılımını engelleyecek ve daha amatör fotoğrafçıların önü açılacak (Ki, hiç sanmıyorum). Ya da sıradan bir fotoğraf yarışması olacak…
****
TASARRUFLU ÖDÜLLER…
Bir diğer önemli konu da yarışmayı kazananların ödülleri.
Fotoğraf sanatçısı, temaya göre önce kafasında çektiği bir fotoğraf için önemli miktarda para harcayabilir. Sanatçı için en önemli şey, mükemmelliğe, doğallığa ve gerçekliğe yakın bir fotoğrafa sahip olmaktır. Bunun için belki aylarca uğraşır, belki de sadece bir saat. Ama önemli olan o kafasında çektiği fotoğrafın somut halini belgeleyebilmektir.
BursaFotoFest’i kaliteli bir yarışma ve festival haline getiren en önemli kriterlerden biri de mükemmel fotoğrafların katılımının sağlanmasıydı. Dereceye girenlere de hatırı sayılır miktarlarda (‘hazırlığıma değer’ dedirtecek) para ödülü veriliyordu.
Bu yıl ise yarışmanın ödülleri oldukça düştü. Geçen yıl birinci olan fotoğraf 15 bin TL para ödülünü alırken, bu yıl 3 bin TL, ikincilik ödülü, 10 bin TL’den 2 bin TL’ye, üçüncülük ödülü ise 7 bin TL’den bin TL’ye indirildi.
Yaklaşık 5 kat küçülen ödül nedeniyle kalitesi açısından yaklaşık 5 kat düşen fotoğrafların gelmemesi işten bile değil.
Toplantı sırasında bu konu hakkında konuşan BursaFotoFest Küratörü Kamil Fırat, şu ifadeleri kullanmıştı: “Fotoğraf yarışmalarını artık meslek haline getirmiş kişiler var. Sadece bu yarışmalara katılarak para kazanıyorlar. Bizler fotoğrafın ticarete dönüştürülmesini istemiyoruz.”
Özellikle ülkemizde geçim sıkıntısının yaşandığını düşünürsek, Ara Güler, İlyas Göçmen gibi fotoğrafçılarımızın olması çok zor değil mi?
Ressam yaptığı resmi satamazsa yeni resimleri nasıl yapacak?
Eğer başka bir iş yaparsa yaratıcılığını korumayı nasıl başracak!
Bırakalım fotoğraf sanatı da zaten çok az olan fotoğraf yarışmalarından beslensin. Bırakalım ticarete dönsün.
Ama yeter ki bu sanat kendini yenileyebilsin ve yaşayabilsin. Sizin ve bizim isteğimiz de bu değil mi?
Başkan Alinur Aktaş, söz konusu BursaFotoFest olduğunda “Tasarrufu aklıma bile getirmedim” dedi. Keşke tutkuyla işini yapmaya çalışan fotoğrafçılara bir desteği de her zaman olduğu gibi yine dünyanın sayılı festivalleriyle anılan BursaFotoFest verseydi. Büyükşehir Belediyesi bu konuda da tasarruf etmeseydi.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bir küçük incir meselesi vardı!

Aday olursa Kılıçdaroğlu'nun siyasi hayatı bitebilir!

Mudanya Belediyesi'nin hiç mi suçu yok?